— Contact

Wij zijn u graag van dienst :
Van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zaterdag enkel op afspraak van 10.30 tot 16.30 uur

Winter Holidays : van 25/12 tot en met 1/01

Handley bvba
658, Brusselsesteenweg
3090 Jezus-Eik (Overijse)

Parking achter het gebouw.

Phone : +32 2 374 93 33

E-mail : handley@handley.be

Hoofdstuk 2

Druktechnieken

A — Van typografie tot digitale druk

Typografie is een druktechniek waarvoor vroeger een loodlegering werd gebruikt. De drukvorm bestond toen uit losse (loden) letters. Dit is tegenwoordig vervangen door (polymeer) clichés. De flexibiliteit van de typo persen maken niet alleen het printen van klassieke documenten (visitekaartjes, briefpapier,…) mogelijk, maar ook kartons die door gewichtsredenen of papierkwaliteit niet in offset bedrukt kunnen worden (karton 700g, kalkpapier, Velin d’Arches,…). Met deze techniek is het ook mogelijk om een bestaand drukwerk bij te drukken.

 

Bovendien kan hoogdruk (letterpress) een artisanale toets aan het drukwerk toebrengen door meer of minder druk uit te oefenen op het papier.

Offsetdruk leent zich goed voor grote oplagen, in één of meerdere kleuren, op een grote keuze van papier. De kleuren worden behaald door Pantone referenties (PMS) of door quadrichromie (4 basiskleuren: cyaan, magenta, geel en zwart = CMYK).

 

Digitaal drukken is het kleurprinten rechtstreeks vanuit computerbestanden. Deze methode is vooral voordelig bij kleine kleuroplages (ongeveer 500 exemplaren).


De kleuring van dikke snijrandjes is één van Handley’s specialiteiten.


B — Gravuurdruk

Deze traditionele drukmethode zorgt voor een scherpere definitie en een fijnere reliëfkwaliteit.

 

Matte of glanzende inkt wordt afgezet in de holtes van het metalen cliché. Door druk komt de inkt in reliëf op het drukwerk. Voor nog meer glans kan het bedrukte motief een tweede keer door de machine.

Deze methode van hoge kwaliteit geeft een toegevoegde waarde zowel aan persoonlijke of professionele drukwerken. De diepdruk blokken zijn geschikt om eindeloos hergebruikt te worden op verschillende afdrukpapieren en formaten (bijvoorbeeld briefpapier, omslagflap, visitekaartjes,…).

 

Handley beschikt over een brede selectie van verschillende initiaalblokken die gebruikt kunnen worden voor het drukken van huwelijksaankondigingen, geboortekaartjes, uitnodigingen,…

C — Blinddruk

Het blinddrukproces, waarbij geen inkt gebruikt wordt, drukt reliëf in het papier. Zoals voor de gravuurdruk vereist blinddruk de aanmaak van een cliché. Het papier wordt geperst tussen het cliché en zijn tegendeel.

 

Handley kan ook wasstempels, droogstempels of gepersonaliseerde stempelkussens aanbieden.

 

Deze methode (blinddruk) wordt eveneens gebruikt om een kader in reliëf op het papier te drukken.

D — Reliëfdruk

Reliëfdruk is een drukprocedé die een doorzichtig hars in poedervorm op een pasbedrukte offset of typo inkt strooit.

 

Dit poeder wordt vervolgens gepolymeriseerd en zwelt op, ten gevolge van de hitte. Zo krijgt men reliëf en glans op het bedrukt motief of tekst.

 

Deze methode is goedkoper dan gravuurdruk.

E — Foliedruk

Foliedruk is een methode waarbij de kleur op het papier bedrukt wordt door middel van een verwarmde cliché die in contact is met kleine filmrolletjes.

 

Deze methode kan gebruikt worden om donker papier of karton te bedrukken, daar de kleurfilmen ondoorzichtbaar zijn en contrast aanbieden. Deze kleurfilmen geven de mogelijkheid om bij voorbeeld een uitnodiging een blinkende toets te geven, of om een packaging met meer glans te laten uitstralen.

Een grote verscheidenheid van filmen zijn tegenwoordig beschikbaar:
— Zilver of goud

— Verschillende kleuren

— Gemetalliseerde kleuren

— Holografische motieven

— Selectieve UV lak …

F — Letterpress

Letterpress is een techniek die een tekst of afbeelding in het papier bedrukt. Sommige papierkwaliteiten zijn beter aangepast dan anderen omwille van hun zachte textuur, zoals katoen, gevergeerd papier …

 

Deze techniek wordt uitgevoerd door middel van een cliché. De druk wordt geleidelijk verhoogd tijdens de werking van de machine.

Grafische vormgevingsdiensten

 

Wij bieden u ook grafische vormgevingsdiensten aan : layout en opmaak van documenten, design van logo’s, creatie van illustraties, …

Zie onze projecten